Boek op zoek
Image default
Financieel

Hier is nog 1 reden om nooit mee te doen aan een lening

Elke lening die u aangaat, kan een doorn in het oog worden.

Terwijl de consensus van financiële experts is dat je moet geen lening aangaan, mensen worstelen nog steeds met deze beslissing. Ze overwegen om de persoonlijke leningen van anderen, autoleningen of, in extreme gevallen, zelfs hypotheken mee te ondertekenen. Of dit slim is zie je op https://geldlenen-met-bkr.nl/. Hier leggen we uit wanneer het wel en niet handig is om te lenen. 

Als u zich in deze situatie bevindt, kent u misschien al de voor de hand liggende risico’s. U bent verantwoordelijk voor de lening die u ondertekent, en eventuele gemiste betalingen of andere terugbetalingsproblemen kunnen uw kredietscore beïnvloeden. Maar misschien weet u zeker dat de lener zal betalen, dus u denkt dat u zich geen zorgen hoeft te maken. Hoewel dit een gevaarlijke logica is om te gebruiken, laten we aannemen dat je gelijk hebt.

Het probleem is dat zelfs als de lener alle betalingen op tijd doet en alles goed doet, mede-ondertekenaar van een lening nog steeds kan komen terug om je te bijten. Dat komt omdat die lening als uw schuld wordt beschouwd, dus het kan voorkomen dat u in de toekomst geld leent. Dit is waarom.

Co-signing verhoogt uw schuld/inkomen-ratio

Als u meedoet aan een lening, is deze aan u gebonden. In alle opzichten is het alsof je de lening hebt aangevraagd en dat geld hebt geleend. Een belangrijke reden is dat het uw schuld-inkomen (DTI)-ratio verhoogt.

Uw DTI-ratio is uw maandelijkse schuldbetalingen gedeeld door uw bruto-inkomen. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u € 5.000 per maand verdient. De betalingen op uw creditcards, leningen en andere schulden lopen op tot € 1.000 per maand. U zou een DTI-ratio hebben van 0,20, wat gewoonlijk wordt uitgedrukt als 20%.

Dan vraagt een vriend van u u mee te doen aan een persoonlijke lening met betalingen van € 900 per maand. Zelfs als je vriend elke betaling doet, zal het nog steeds € 900 per maand toevoegen aan je totale maandelijkse schuldbetalingen. Dat zal uw DTI-ratio tot 38% opdrijven. Deze berekening van 38% is terug te vinden op https://geld-lenen-zonder-bkr.com/

Hoe een hogere DTI-ratio u financieel beïnvloedt

Een hogere DTI-ratio lijkt in eerste instantie misschien niet zo belangrijk. Als de lener betaalt, maakt het dan uit dat uw DTI-ratio is gestegen?

Voor geldschieters wel. Elke keer dat u een lening, kredietlijn, hypotheek of een creditcard aanvraagt, zal de geldschieter uw DTI-ratio herzien om het risico van het lenen van u geld te evalueren. Als uw DTI-ratio te hoog is, kan de kredietverstrekker uw aanvraag afwijzen.

Hoewel er geen vaste grens is als het gaat om DTI-ratio’s, zijn er algemene richtlijnen die worden gebruikt door hypotheekverstrekkers. U heeft een grotere kans op goedkeuring bij het aanvragen van een hypotheek als uw DTI-ratio, inclusief uw verwachte hypotheekbetaling, niet hoger is dan 36%.

Laten we teruggaan naar het bovenstaande voorbeeld, waar u mede ondertekend op een vriendenlening en verhoog uw DTI-ratio van 20% naar 38%. Als u in de toekomst een huis wilt kopen, kan het medeondertekenen van die lening het verschil zijn tussen de vraag of de hypotheekverstrekker uw aanvraag goedkeurt of afwijst.

Hetzelfde geldt voor elk type nieuwe kredietrekening dat u wilt. openen. Het wordt moeilijker om goedgekeurd te worden naarmate uw DTI-ratio toeneemt.

Heeft medeondertekening van een lening ooit zin?

Het medeondertekenen van een lening is een risicovolle situatie zonder beloning voor jou. In het ergste geval betaalt de lener niet. Aangezien u verantwoordelijk bent voor de schuld, zult u te maken krijgen met een daling van de kredietwaardigheid die jaren kan duren om te herstellen. Zelfs in het beste geval heeft u een hogere DTI-ratio en dat zou uw eigen financiële mogelijkheden kunnen beperken. De enige persoon die er baat bij heeft, is de persoon die u vraagt om mede te ondertekenen.

De slimme aanpak is om deze verzoeken beleefd af te wijzen. U kunt advies geven over het verhogen van hun kredietwaardigheid of het vergroten van hun kans op het goedkeuren van leningen, maar u moet uw financiële stabiliteit niet in de handen van iemand anders leggen.

https://geldlenen-met-bkr.nl/minileningen/750-euro-lening/