Boek op zoek
Image default
Eten en drinken

Oesters eten zonder jezelf voor schut te zetten

Hoe moet je een oester eten in het openbaar zonder jezelf te hoeven schamen?

Het heeft iets intimiderends om oesters in het openbaar te eten, zelfs als je het al honderden keren hebt gedaan. Hoewel er geen verkeerde manier is om er een te eten, zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste. Wat boeit jou het wat een ander ervan vind?

Boeit het je nog steeds? Lees dan verder? Boeit het je nik en wil je het wel gewoon even weten? Lees dan ook verder!

 

Gebruik het kleien vorkje

Begin altijd met het losmaken van de oester. Meestal is daarvoor een klein vorkje voorzien, zodat het niet aan de schelp vastzit. Breng de oesterschelp vervolgens naar de lip van je mond, kantel lichtjes, en geniet.

 

Draai de schelp om. (hoeft niet, mag wel) Weggegooide schelpen kunnen met het gezicht naar beneden worden omgedraaid en teruggeplaatst op het ijs of de schotel waarop het werd geserveerd. Maar omdat de schelp wel in direct contact met je mond is geweest, kun je hem ook op een appart bordje leggen dat speciaal voor schelpen is bedoeld om mogelijke verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

 

Kauwen zonder berouwen

Een oester is bedoeld om van te genieten. In plaats van de oester in zijn geheel door te slikken, raad ik aan in de oester te bijten, zodat je het volledige smaakprofiel kunt ervaren. Als je de Oester ui de schelp eet, vergeet het vocht dan niet voor dat extra aroma! Dit vocht hoef je er dus echt niet uit te halen vóór je het eet. Het zal de smaken van de oester zelf aanvullen, echt niet overheersen!

 

Zorg dat jij een verse oester eet!

Tegenwoordig kun je gewoon oesters bestellen online. Wel zo fijn om te weten hoe jij zelf een kwalitetisinspectie uitvoerd. Zeker met warm weer kan er nog wel eens iets mis gaan.

  1. Kijk of de oester open is geweest
  2. Zijn de Oesters koud bij levering?
  3. Ruik bij de eerste Oester als je hem open maakt eventjes. De Oester mag niet muffig ruiken. Alles erger dan muffig eet je natuurlijk niet!
  4. Ben je nog niet overtuigd door je reukzintuigen? Doe dan een visuele inspectie. Het vocht moet helder van kleur zijn, een beetje troebel is normaal, maar het hoort wel wittig te zijn en niet licht bruin. Dan is de Oester niet meer goed.

Als de oester nog koud en vers is, kun je hem combineren met citroen voor die gekke smaaksensatie!

https://bramfreshfood.nl/oesters-bestellen/