Boek op zoek
Image default
Financieel

Welke opleiding heb je nodig als bewindvoerder?

Wat is een bewindvoerder? 

Het komt voor dat iemand niet meer in staat is om voor zijn of haar eigen geldzaken te zorgen. In dit geval vraagt de persoon in kwestie een bewindvoerder aan. Dit kan alleen bij de rechter. Een bewindvoerder neemt het beheer van zijn of haar financiële situatie over en probeert deze op te lossen. Het aanvragen van een bewindvoerder gebeurt om de cliënt tegen zichzelf, of tegen anderen te beschermen. Het komt namelijk ook weleens voor dat de cliënt het slachtoffer is van financieel misbruik. 

Zie jij het zitten om aan de slag te gaan als bewindvoerder? Schrijf je dan in voor de opleiding bewindvoerder!

De bewindvoerder draagt zorg voor de financiële situatie van de cliënt en brengt deze weer op orde. De bestaande schulden worden zoveel mogelijk gesaneerd. Dit houdt in dat de schulden in een periode van 3 of 5 jaar afbetaald dienen te worden. De bewindvoerder onderhandelt hierover met de schuldeisers. Het hoofddoel van een bewindvoerder is om de cliënt uiteindelijk weer zelfredzaam te maken. 

Wat is het takenpakket van een bewindvoerder?

Een bewindvoerder neemt het financiële beheer over van een cliënt die daar zelf niet toe in staat is. Als bewindvoerder is het jouw taak om deze cliënt te beschermen en te ondersteunen en je lost de financiële problemen op, zoals het aflossen van schulden. Ook probeer je deze problemen in de toekomst te voorkomen. De taken van een bewindvoerder zijn onder andere: 

 • het controleren of de cliënt zijn inkomsten ontvangt;

 • de rekeningen betalen;

 • leefgeld voor dagelijkse uitgaven aan de cliënt uitkeren

 • belastingaangifte doen;

 • toeslagen en uitkeringen aanvragen;

 • inkomsten en uitgaven bijhouden in een administratie;

 • schulden aflossen;

en

 • op het moment dat de cliënt over veel geld beschikt, dit geld met aandacht en zorg beleggen.

Bewindvoerder worden: welke opleiding heb je nodig?

Heb je de ambitie om binnenkort aan de slag te gaan als bewindvoerder? Dan heb je wel de juiste kennis nodig. Er zijn drie mogelijkheden om bewindvoerder te worden:

 • je hebt een passende hbo-bacheloropleiding als vooropleiding gevolgd en afgerond met een diploma;

of

 • je hebt een hbo-bacheloropleiding gevolgd die niet zonder meer passend is, maar passend is te maken met het afronden van een aanvullende cursus;

of

 • je hebt een havo- of vwo-diploma óf een passende mbo-4 opleiding afgerond met twee jaar relevante werkervaring (kan ook opgedaan worden na de opleiding).

Wat verdient een bewindvoerder?

Wat je verdient als bewindvoerder is geheel afhankelijk van de organisatie waar je werkt. In principe valt de professionele bewindvoerder onder de cao welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Wanneer je start als bewindvoerder, verdien je maandelijks rond de € 2.500,- bruto. Na een aantal jaren werkervaring is het mogelijk dat dit oploopt tot ongeveer € 4.400,- per maand. Dit is uiteraard afhankelijk van de opleidingen en aanvullende cursussen die je genoten hebt. 

Het komt ook voor dat je als bewindvoerder werkt op ZZP basis. Dit houdt in dat je dus te maken hebt met een wisselend inkomen. Het inkomen hangt in dit geval af van het aantal zaken dat je behandelt en of je extra werkzaamheden uitvoert. 

Wanneer je als bewindvoerder fungeert voor een familielid, vriend of kennis ontvang je een jaarbeloning. Deze beloning komt neer op € 644,-. 

Wil je in plaats van bewindvoerder aan de slag als schuldhulpverlener? Dan kan natuurlijk ook. Lees hier wat je moet doen als je schuldhulpverlener wil worden.

http://financielezorg.hoffelijk.nl