Boek op zoek
Image default
Onderwijs

Studie kiezen? Kijk in het werkveld

Welke opleiding moet ik kiezen? Het kiezen van een studie is niet zo gemakkelijk. Voor een enkeling is de keuze al vanaf jongs af aan duidelijk, maar de ander heeft er meer tijd voor nodig. Met beide is niets mis. Sommige mensen weten al vanaf een jonge leeftijd wat ze later willen worden en met welke studie dat bereikt kan worden. Voor de ander is er meer tijd en ervaring nodig om tot de juiste keuze te komen. Voor die mensen zijn er verschillende tips die kunnen helpen. Een kijkje nemen in het werkveld is één van die tips. 

Spreek met mensen met ervaring 

Een handige aanpak bij de weg richting een studiekeuze is om hulp in te schakelen van mensen met ervaring. Dit kunnen studieadviseurs zijn, maar dit kan ook gaan over mensen in de arbeidsmarkt. Deze mensen kunnen ervaringen delen over hun huidig werk en wat ze eerder hebben gedaan. Daarbij kunnen zij natuurlijk uitleggen welke studie zij hebben gevolgd om tot dit punt te komen en mogelijk weten ze het ook van collega’s of andere kennissen. Ga met mensen die dichtbij je staan en met mensen in de sectoren waarin jij geïnteresseerd bent in gesprek. Zie het als een soort studiekeuze advies van mensen met ervaring. 

Mensen vinden interesse leuk 

Wanneer jij vraagt om hulp bij vrienden en familie zullen zij natuurlijk altijd enthousiast zijn om jou te helpen. Dit is vaak ook zo voor mensen die jij zelf benaderd. Het is namelijk zo dat mensen het erg leuk vinden als jij interesse in hun werk en leven toont. Negen van de tien wil wel eens een gesprek met jou hebben of beantwoord vragen over de mail. Dit kan echt van pas komen bij een studiekeuze. Je krijgt zo te horen wat er in de praktijk allemaal gebeurd en hoe studies zijn ervaren.  

Benader ook meerdere studies 

Naast het benaderen van mensen kun je natuurlijk ook goed studies benaderen. Kijk wanneer je open dagen kunt bezoeken. Je gaat naar de locatie voor een informatiedag en leert gelijk de locatie beter kennen. Soms zijn er online informatieavonden. Dan kun je relaxt op de bank alle info tot je nemen. Vandaag de dag hebben studies ook een eigen site waarop vaak filmpjes staan en ervaringen van andere studenten. Hierbij worden regelmatig contactgegevens van huidige studenten opgegeven. Dit is extreem handig want zo kun je in contact komen met mensen die potentiële studies nu volgen.