Boek op zoek
Image default
Onderwijs

Enorme impact op de toekomst

Coaching kan voor veel aspecten in het leven een groot effect hebben. Met name coaching in het onderwijs. Het brengt leerlingen of studenten, de toekomst van onze maatschappij, inzichten die zij in hun eentje misschien niet hadden gehad, of pas na veel langere tijd. Dit werkt bevorderend voor het plezier van de leerling of student, maar ook voor degenen die hen onderwijzen. Resultaten boeken is immers iets leuks, en dat zou het proces naar resultaten boeken ook moeten zijn. Dit is waar coaches van te pas komen. 

Coach worden

Een coach worden is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Een gecertificeerd coach worden is helaas geen mogelijkheid in Nederland, maar het is echt geen kat in ‘t bakkie. Je moet leren hoe je leerlingen en studenten beweegt, achter de intrinsieke motivatie komen en hoe je het proces naar het doelen behalen zo leuk als mogelijk maakt. Met plezier gaat alles beter. Dit realiseren, het achterhalen hoe je dit doet, kan door middel van een opleiding coach onderwijs. Daarnaast is het van belang om te bepalen wat voor type coach je wil worden. 

Didactisch coach

Een didactisch coach (waar overigens ook een didactisch coachen training voor is) is bijvoorbeeld een heel ander soort coach dan een ‘normale’ coach. Je zult uiteindelijk moeten beslissen over de onderwerpen die jij als coach wilt onderwijzen. De beste optie is om een beetje onderzoek te doen om uit te vinden naar welke onderwerpen er vraag is in je omgeving, wat jij leuk vindt om te doen en een manier waarvan uit onderzoek is gebleken dat deze werkt. Je wilt natuurlijk niet ‘zomaar’ iets doen, maar op basis van strategieën die werken de ideale coaching methode hanteren. 

Ook moet je denken aan effectieve leermiddelen. Deze moeten in het voordeel van de leraar én de student of leerling werken. Naast de gebruikelijke markers of whiteboards, kun je andere innovatieve hulpmiddelen gebruiken voor het onderwijs. Hierbij valt te denken aan technische snufjes, grafieken, online hulp of ondersteuning van andere deskundigen van dezelfde sector en ga zo maar door. Zorg ervoor dat de lessen die je voor studenten regelt zowel interessant als effectief zijn. Vraag bijvoorbeeld een ‘oefen-student’, iemand die niet je klant is, om een coaching sessie te volgen en achteraf zijn of haar ongezouten mening te geven.