Boek op zoek
Image default
Zorg

Collectieve zorgverzekering afsluiten?

U bent verplicht om een zorgverzekering af te sluiten in Nederland. Dit geldt voor alle mensen boven de 18 jaar. Hiermee kunnen de zorgkosten voor iedereen worden gedekt. De zorgpremies stijgen elk jaar, maar gelukkig kunnen mensen met weinig inkomen zorgtoeslag aanvragen. U bent weliswaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar u kunt zelf kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij u deze wilt afsluiten. Daarnaast is alleen het afsluiten van een basisverzekering verplicht. Alle noodzakelijke zorgkosten worden dan gedekt. Bij de meeste zorgverzekeraars kunt u er ook voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Daarbij kunt u denken aan een aanvullende verzekering voor tandartsbehandelingen, fysio en ga zo maar verder.

Het is ook mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. U sluit zich dan aan bij een groep en kunt dan profiteren van korting. Maar is het wel zo verstandig om een collectieve zorgverzekering af te sluiten in deze tijd? In deze tekst gaan we wat dieper op die vraag in.

 

Niet altijd voordelig

Een collectieve zorgverzekering lijkt in de eerste plaats altijd voordelig, maar dit is helaas een misvatting. U krijgt weliswaar korting, maar u bent ook verplicht om dezelfde verzekeringen als de andere mensen binnen de groep af te sluiten. Bent u dus het type dat geen aanvullende verzekeringen nodig heeft? Misschien heeft u nooit problemen met uw tanden, of wellicht heeft u nooit last van blessures. Dan heeft u deze aanvullende verzekeringen niet nodig, maar moet u er soms alsnog voor betalen. Dit noemen ze in vakjargon ‘oververzekeren’. Kijk dus goed of een aanvullende verzekering wel voordelig voor u is.

 

Wettelijke beperkingen

Een ander punt is dat zorgverzekeraars zijn gebonden aan de wet. Volgens de wet mag er slechts een maximaal bedrag aan korting op een basisverzekering worden gegeven. In de toekomst mag er helemaal geen korting meer op een basisverzekering worden gegeven. Vraag uzelf dus af of het de moeite waard is om u te laten verzekeren. Overigens kunt u wel onbeperkte kortingen krijgen op aanvullende verzekeringen.

 

Gebruik een vergelijkingswebsite

Het lijkt soms aantrekkelijk om voor een collectieve verzekering te gaan, maar we hebben in dit artikel al duidelijk gemaakt dat het niet altijd voordelig is. We raden u dus ook aan om een vergelijkginswebsite te gebruiken. Dan kunt u de premies van verschillende verzekeraars vergelijken. Het voordeel is dat u ze op verschillende aspecten met elkaar kunt vergelijken. Ook kunt u uw persoonlijke gegevens invullen.