Boek op zoek
Image default
Zorg

Smartphones en begrafenisetiquette

De wereld waarin we leven verandert in een steeds sneller tempo. Waar je 30 jaar geleden nog geluk had gehad met een desktopcomputer in huis, heeft tegenwoordig bijna iedereen een smartphone, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot internet. Voor veel mensen is internet een integraal onderdeel van bijna elk aspect van hun leven: hun werk, hun vrije tijd, boodschappen bestellen, onderzoeken in welk restaurant ze gaan eten, welke film ze moeten kijken, praten met vrienden. Maar wanneer, indien ooit, is het gepast voor u om een smartphone te gebruiken bij een begrafenis?

Feit is dat ons dagelijks leven de afgelopen decennia drastisch is veranderd. Omdat deze nieuwe technologieën zo snel ons leven zijn binnengekomen, wordt veel van de etiquette gaandeweg verzonnen. Dit betekent dat mensen enorm verschillende ideeën hebben over wat acceptabel is op een begrafenis. Kunt u een telefoontje beantwoorden? Een tweet sturen? Hoe zit het met een selfie?

Sociale media

Met sociale media kunnen gebruikers met hun vrienden praten, foto’s, video’s en gedachten delen en hun vrienden laten weten wat ze op dat moment doen, allemaal via een computer of smartphone . In het Nederland brengen mensen gemiddeld twee uur per dag door op sociale media, waardoor het een belangrijk onderdeel van ons sociale leven is.

Er is de laatste tijd enige discussie in de media geweest over hoe geschikt het is om het te gebruiken sociale media bij een uitvaart. Sommige gebruikers komen misschien in de verleiding om tijdens de dienst met hun vrienden te chatten via Facebook, of het laatste nieuws op Twitter op hun telefoon te bekijken. In wezen leiden deze dingen af van de eigenlijke uitvaartdienst en de persoon die is overleden. Veel mensen, zelfs degenen die regelmatig sociale media gebruiken, zullen dit waarschijnlijk als respectloos beschouwen.

Sommige mensen beginnen sociale media te gebruiken om begrafenissen te ‘live tweeten’. Dit houdt in dat je regelmatig updates op Twitter plaatst en mede-Twitter-gebruikers over elke fase van de uitvaartdienst vertelt. Matthew Ingram deed dit precies voor de begrafenis van zijn vriend, maar legt uit dat zijn vriend een speciale interesse had in sociale technologie. Ondanks de aanvankelijke negatieve reacties voor de begrafenis, zegt Matthew dat veel vrienden het op prijs stelden om de dienst op afstand te kunnen volgen, vooral als ze verhinderd waren.

Maken van selfies

De laatste tijd hebben sommige mensen de aandacht getrokken voor het maken van begrafenisselfies. Een selfie is een foto van jezelf, gemaakt door jezelf, meestal met de camera op een telefoon. Sommige mensen nemen er meerdere per dag om op sociale media te posten. Misschien heeft deze stijl van fotograferen hierdoor de reputatie opgebouwd egocentrisch te zijn.

Het is dan ook geen wonder dat sommige mensen het idee van een begrafenis-selfie aanstootgevend vinden. Hoewel begrafenisfotografie intrinsiek respectloos hoeft te zijn – veel fotografen maken prachtige herdenkingsfoto’s bij begrafenissen voor families om te bewaren – wekt de begrafenis-selfie de indruk dat de nemer meer bezorgd is om hun fysieke uiterlijk dan om hulde te brengen aan de persoon die is overleden.

Er zijn ook gevallen geweest van mensen die tijdens begrafenissen mobiele games op hun telefoon speelden. Een game genaamd Pokemon Go, een enorm wereldwijd fenomeen waarbij spelers virtuele monsters achtervolgen en vangen, heeft sommige rouwenden in de problemen gebracht. Zelfs bij een viering van de levensbeschouwing zal plezier op je telefoon door een spelletje te spelen waarschijnlijk niet in goede aarde vallen bij de nabestaanden.

Misschien ook interessant voor jou: kosten van een crematie

Het zou best kunnen dat smartphones steeds meer geaccepteerd worden bij begrafenissen in de toekomst. Er komt misschien een dag dat het standaard is om het evenement vast te leggen met selfies, foto’s en statusupdates, maar er zijn nog steeds veel mensen die diep van streek zouden zijn als je dit op de begrafenis van hun geliefde zou doen.

Vraag eerst toestemming

Als je de dienst deelt met rouwenden die er niet kunnen zijn, kan dit acceptabel zijn, zolang je eerst de familie toestemming vraagt. Anders is het waarschijnlijk verstandig om die telefoon uit te zetten.

Het probleem met smartphones is niet de technologie zelf, maar door het te gebruiken, lijkt het alsof je geen moeite doet. Friemelen met je telefoon, berichten lezen of foto’s van jezelf maken lijkt in elke andere situatie misschien volkomen normaal, maar begrafenissen zijn bedoeld als de plek waar je je onverdeelde aandacht schenkt aan de persoon die is overleden. De beste manier om uw respect te betuigen, is door al uw aandacht aan de uitvaartdienst te besteden. Het dragen van de juiste kleding, het zeggen van de juiste woorden en het versturen van het juiste type bloemen zijn allemaal veel minder belangrijke onderdelen van de begrafenisetiquette dan de tijd nemen om na te denken over de overleden persoon.

 

https://uitvaartpolis-online.com/goedkoopste-overlijdensrisicoverzekering/