Boek op zoek
Image default
Auto’s en Motoren

Interessante tips bij het afsluiten van een caravanverzekering

Voor het merendeel van de mensen die eigenaar zijn van een caravan geldt dat ze er graag voor willen kiezen om een verzekering af te sluiten voor die caravan. Het afsluiten van een caravanverzekering is op tal van verschillende manieren mogelijk. Niet alleen kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een gewone standaard verzekering af te sluiten, daarnaast bestaat er ook zoiets als een aanvullend exemplaar. Voornamelijk op het moment dat je voor de eerste keer een verzekering voor je caravan gaat afsluiten spreekt het voor zich dat je wellicht niet goed weet waar allemaal rekening mee te houden. Daar komt verandering in wanneer je de onderstaande tips hebt doorgenomen.

Tip 1: Vergelijk altijd de verschillende caravanverzekeringen op de markt

Indien je voor de eerste keer een caravanverzekering gaat afsluiten is de kans ontzettend groot dat je niet weet waar allemaal rekening mee te moeten houden. Om je een goed beeld te kunnen geven van de verschillende mogelijkheden die allemaal op de markt zijn terug te vinden is het interessant om een vergelijking uit te voeren. Bij het uitvoeren van zo’n vergelijking zal je tot de conclusie komen dat je jouw caravan op heel wat verschillende manieren kan laten verzekeren. In eerste instantie is het echter van belang om er rekening mee te houden dat je caravan altijd mee is verzekerd met je auto. Dit althans zolang ze aan het voertuig blijft hangen. Eenmaal losgekoppeld vervalt de dekking.

Van zodra je caravan is losgekoppeld van het voertuig die deze trekt is ze dus niet langer verzekerd. Het is net omwille van deze reden dat mensen de keuze maken om een aparte verzekering voor hun caravan af te sluiten. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de waarde van je caravan te allen tijde kan worden beschermd. Ook wanneer deze niet achter de auto hangt.

Tip 2: Hou altijd rekening met de waarde en het gebruik van je caravan

Ga je een caravanverzekering afsluiten? Dan zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten caravanverzekeringen. De opties waar we een onderscheid tussen maken zijn de volgende:

 1. De basis caravanverzekering;
 2. De aanvullende caravanverzekering;

In het merendeel van de gevallen kan er worden vastgesteld dat de basisverzekering voor veel mensen voldoende kan zijn. Wanneer je, je gaat verdiepen in de geldende dekkingen zal je namelijk tot de vaststelling komen dat deze reeds behoorlijk omvangrijk zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je caravan in te dekken tegen diefstal, tegen ongevallen en nog zoveel meer. Ook de dekkingen die we hieronder voor je hebben opgelijst zijn bijvoorbeeld altijd voorzien:

 • Brand- of waterschade;
 • Een vervangend verblijf;
 • Repatriëring;
 • Pechhulp;
 • Bliksemschade;

Van belang om rekening mee te houden bij eender welke verzekering voor je caravan is de manier waarop de waarde is gedekt. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de nieuwwaarde dekking en de zogenaamde aanschafwaarde dekking. Voor de eerste geldt dat ze wordt verstrekt wanneer de caravan die je hebt aangekocht niet ouder is dan 5 jaar. Wordt de caravan gestolen of wordt ze op een bepaald moment total loss verklaard? In dat geval zal je dus kunnen rekenen op een dekking volgens de nieuwwaarde. Is er sprake van een caravan die niet langer dan 3 jaar in je bezit is en heb je ze tweedehands aangekocht? Dan is er veelal sprake van de aanschafwaarde dekking.

Wanneer kies je toch best voor de aanvullende optie?

Ondanks het feit dat de basis caravanverzekering duidelijk reeds enkele niet onaanzienlijke dekkingen aanbiedt is het nog steeds mogelijk dat deze niet voldoende zijn. In dat geval zou je de keuze kunnen maken voor het afsluiten van een aanvullende verzekering voor je caravan. Ondanks het feit dat deze verzekering wel wat duurder is zijn de aanvullende dekkingen voor verschillende mensen wellicht wel een absolute must. Denk hierbij concreet aan de volgende:

 • Hagelschade;
 • Dekking van een zogenaamde mover;
 • Dekking van de inventaris van de caravan;
 • De voortent of luifel zijn gedekt;
 • Een mogelijke aanbouw valt onder de dekkingen;
 • Een rechtsbijstand is inbegrepen;

Voor menig aantal caravans geldt tegenwoordig dat ze beschikken over een zogenaamde mover. Voor een dergelijke mover geldt al snel dat ze over een waarde beschikt van 1.500 euro of meer. Deze is standaard niet gedekt door de basisverzekering voor caravans. Dat geldt wel voor de aanvullende verzekering. Wil je de waarde van deze mover graag laten verzekeren? Dan ben je dus genoodzaakt om ervoor te kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Tip 3: Hoe kan je besparen op je caravanverzekering?

Het afsluiten van een caravanverzekering is altijd zeer interessant wanneer je de waarde van je caravan wenst in te dekken. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat je ook rekening zal willen houden met de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht. Wat deze kosten betreft geldt dat je ze op verschillende manieren kan drukken. Zo is het niet alleen interessant om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende caravanverzekeringen op de markt. Daarnaast zal je namelijk ook kunnen vaststellen dat het de moeite waard is om bijvoorbeeld het eigen risico onder de loep te nemen. Wanneer je dit laatste doet kan je de periodieke premie meteen aanzienlijk drukken.

Let wel op, wanneer je het eigen risico gaat verhogen moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je dat eigen risico nog kan betalen. Ze verhogen is dus interessant, zolang je daar maar niet in overdrijft. Doet er zich een schadegeval voor? Dan moet je het eigen risico immers uiteraard wel nog kunnen betalen. Toch is dit een zeer interessante tip om te besparen op de verzekering van je caravan.

Tip 4: Houd altijd rekening met je actuele situatie

Tot slot is het van belang om er rekening mee te houden dat het soort caravanverzekering welke voor jou het meest geschikt is kan veranderen. De verzekering die in eerste instantie het meest interessant bleek voor je caravan hoeft dat tegenwoordig niet persé nog steeds te zijn. Vraag jezelf dus altijd af of je situatie niet is veranderd en of je verzekering niet op basis daarvan moet worden aangepast. Zo kan je altijd rekenen op de meest interessante verzekering voor je caravan.