Boek op zoek
Image default
Auto’s en Motoren

Welke autoverzekering is de beste voor jouw wagen?

Worstel je met het samenstellen van een goede autoverzekering? Je bent niet de enige. Je bent verplicht om een autoverzekering af te sluiten, maar dat wil niet zeggen dat iedereen goed uit de voeten kan met dezelfde verzekering. Integendeel; vaak is het ideale pakket helemaal niet geschikt voor de ander. Hoe kan dit? Dit heeft te maken met het feit dat je een verzekering voor je auto afsluit op basis van de leeftijd van je auto. Heb je dus net een gloednieuwe auto gekocht, dan moet je een heel andere verzekering nemen dan wanneer je een autootje gekocht hebt dat al meer dan tien jaar oud is. Wat je precies nodig hebt, laten we je in dit artikel graag zien. Weet je waar je op moet letten, dan heb je zo een goede polis.

Betaal niet meer dan nodig: kies een passende verzekering

Soms denken mensen dat het goed is om alle mogelijke risico’s uit te sluiten en daarom gaan ze altijd voor de meest uitgebreide optie die er is. Dat is in het geval van een verzekering voor je auto niet de beste keus. Je wilt namelijk een passende verzekering, want deze biedt alles wat je nodig hebt, voor een maandelijkse premie waar je niet wakker van zal liggen. Kijk dus naar de leeftijd van je auto. Dit vanwege de dagwaarde van je auto. Hoe ouder je wagen wordt, hoe lager de dagwaarde ervan zal uitvallen. Dat betekent dat het steeds minder de moeite waard is om je wagen te repareren wanneer je schade opgelopen hebt.

Als je wagen niet meer gerepareerd kan worden, waarom zou je hem dan alsnog verzekeren? Omdat een verzekering in eerste instantie bedoeld is om de betrokken tegenpartij schadeloos te stellen. Omdat iedereen verzekerd moet zijn, kun jij schade claimen met behulp van de verzekering van de tegenpartij als die jouw schade heeft berokkend.

Uit welke opties kun je kiezen voor je autoverzekering?

Net zoals de meeste verzekeringen, bestaat ook een autoverzekering uit twee onderdelen: het basisdeel en daarnaast de aanvullende verzekeringen. Heb je een auto van maximaal zes jaar oud, dan kun je een all risk autoverzekering afsluiten. Met dit pakket ben je tegen alle mogelijke risico’s verzekerd. Loop je een keer schade op bij een ongeluk dat je zelf veroorzaakt hebt, dan kun je bij je verzekeraar deze schade claimen. Heb je een auto van zes tot tien jaar oud, dan kun je beter voor de WA Plus Beperkt Casco verzekering kiezen.

Dit pakket kun je nog altijd gebruiken om vele vormen van schade te laten repareren, uitgezonderd van schade die je opgelopen hebt tijdens een ongeluk dat je zelf veroorzaakt hebt. Tot slot is er nog de WA-basisverzekering. Hiermee kun je geen schade claimen bij je verzekeraar. Dit pakket is daarom ook voornamelijk bedoeld om aan je wettelijke plicht te voldoen. Deze polis is geschikt voor wagens die ten minste tien jaar of al wat ouder zijn.

Pak meer voordeel met deze aanvullende verzekeringen

Is het basisdeel eenmaal geregeld, dan is het tijd om te kijken naar aanvullende verzekeringen. Je kunt bijvoorbeeld voor de Univé inzittendenverzekering gaan. Neem je vaak mensen mee in je auto, dan zijn ze te allen tijde verzekerd. Ben je bang dat je met pech langs de kant van de weg komt te staan? Neem dan pechhulp. Met dit pakket kun je altijd een monteur laten komen die, indien mogelijk en veilig, het euvel voor je zal herstellen.