Boek op zoek
Image default
Gezondheid

Hernia behandeling

Een hernia is een uitstulping van lichaamsweefsel. Er bestaan meerdere soorten hernia’s. De meest voorkomende zijn rug en nekhernia’s. Onze ruggegraat of wervelkolom bestaat uit wervels rug- en nekwervels. Tussen deze wervels bevinden zich zachte zogenoemde tussenwervelschijven die eventuele schokken moeten opvangen. Naast een zachte, elastische kern bevatten deze schijven ook een stevige en vezelige wand. Bij een hernia klapt de schijf in en worden de wanden van de schijf dunner. Daardoor wordt de elastische kern naar buiten geduwd en ontstaat een hernia. De meerderheid grote meerderheid van de rughernia’s komt voor in de onderrug, tussen de vierde en vijfde lendenwervel en tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen. Oorzaak van een hernia Een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven is een belangrijke oorzaak van een hernia. Hernia’s komen in sommige families vaker voor dan in andere. Daarnaast worden ze ook veroorzaakt door zware of langdurige belasting van de rug en een slechte houding. Hernia’s zijn ook vaak leeftijdsgebonden. Hoe ouder we worden, hoe groter ook de kans op een hernia. Andere veel voorkomende oorzaken:

  • Overgewicht

  • Gebrek aan beweging

  • Slechte lichamelijke conditie

  • Zwakke rugspieren

  • Leeftijd

  • Roken

Hernia klachten 

Een hernia veroorzaakt niet altijd klachten. Alleen wanneer de uitstulping op een nabijgelegen zenuw drukt, zorgt dit voor hevige pijn die uitstraalt van de heup naar één been en- of helemaal tot aan de voet, vooral bij het zitten. De pijn wordt verergerd door stress? bij hoesten, niezen of tijdens een toiletbezoek. Chemische stoffen die vrijkomen uit tranen kunnen zenuwirritatie of een ontsteking veroorzaken. Naast pijn kunnen je benen ook verdoofd aanvoelen. Anderen hebben doffe rugpijn met toenemende stijfheid. Als de zenuw ernstig wordt bekneld, kunnen spiergroepen in je benen kracht verliezen of zelfs verlamd raken. Problemen tijdens het plassen of stoelgang kunnen ook voorkomen. Velen vragen zich af hoe een behandeling van een hernia eruit ziet. Wij geven hier het antwoord. 

Behandeling hernia 

Een behandeling van een hernia is gelukkig niet voor iedereen nodig. Bij een kleine meerderheid van de patiënten verdwijnt die namelijk na enkele weken of maanden. Bij klachten die langer dan zes weken aanhouden, wordt een behandelingsplan opgesteld. Als dit het geval is, neem dan een kijkje bij Chiropractie Bennekom. Omdat hernia’s vaak spontaan genezen, wordt er best niet té snel beslist om de hernia te verhelpen met een operatie. Tijdens zo’n operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd. Dat geeft de geknelde zenuw weer voldoende ruimte. Na een revalidatie tussen vier en zes weken kun je weer aan de slag.