Boek op zoek
Image default
Gezondheid

Gezond blijven ademen

De ademhaling is een van de belangrijkste lichaamsfunctie van een mens. Het levert ons de benodigde zuurstof op zodat de cellen hun taken kunnen blijven uitvoeren. Een goede, ideale ademhaling is in rustfase, licht, regelmatig en moet geen moeite kosten om uit te voeren. De beste ademhalingstechniek is in- en uitademend door de neus waarbij gebruik wordt gemaakt van het middenrif.

Het proces van ademhalen is een autonoom proces. Dat wil zeggen dat het vanzelf gaat zonder erbij na te denken. Helaas kan dit soms niet altijd even goed gaan. Als een ideale ademhaling niet lukt, dan merk je dit aan snel en diep ademen, snel buiten adem zijn, vaak gapen of zuchten of last hebben van hyperventilatie. Bij een grote groep mensen is de ademhaling verstoord, wat weer kan leiden tot andere fysieke en mentale klachten. Deze kunnen leiden tot angstaanvallen en ongemakkelijke sensaties. In het ergste geval kan het leiden tot astma en een hoge bloeddruk.

De Buteyko methode, wat is het?

Jaren geleden ontwikkelde een Oekraïense arts een methode om de ademhaling te herstellen, genaamd de Buteyko methode. Hierdoor zouden de klachten moeten verminderen of zelfs verdwijnen. De Buteyko methode leert je om de ademhaling via je neus weer te controleren en om adempatronen te leren.

Een Buteyko cursus volgen

Je kunt ook een Buteyko cursus volgen die bestaat uit verschillende bijeenkomsten, verdeeld over een aantal weken. Bij een Buteyko cursus leer je over de fysiologie en anatomie van het menselijk lichaam. Daarnaast leer je verschillende Buteyko oefeningen om de ademhaling weer rustig te krijgen.

https://buteyko-limburg.nl/