Boek op zoek
Image default
Woningen

Welke lampen complimenteren uw vloer?

Of je nu naar een nieuw huis verhuist of je huidige woonruimte opfrist, verlichting is meestal een van de meest over het hoofd geziene kenmerken. Hoewel je misschien gefocust bent op het kiezen van je vloer, muur kleuren en tapijt patronen, is het essentieel om je verlichting keuzes zorgvuldig te overwegen, want laten we eerlijk zijn, verlichting kan een kamer maken of breken. We zijn allemaal wel eens in restaurants geweest die te donker zijn om te zien wat we eten of in woonkamers die zo licht zijn dat ze aanvoelen als een dokterspraktijk.

De juiste verlichting keuze zorgt er niet alleen voor dat u goed kunt zien, maar zorgt ook voor de juiste sfeer. De eenvoudigste manier om sfeer te creëren met verlichting zonder een elektricien te bellen, is door de juiste vloerlamp te vinden. Maar hoe weet je welk type vloerlamp je moet kiezen? Nou, het hangt af van wat je zoekt voor het licht om te doen. Over het algemeen zijn er drie doeleinden voor vloerlamp verlichting: sfeerverlichting, taakverlichting en uplighting.

Lees hier ook: wasmachine op laminaat

Omgevingsverlichting

Omgevingsverlichting zorgt voor een warme gloed in de kamer die zachter is dan harde plafondverlichting en geeft een diffuus lichteffect. Door omgevingslicht aan een kamer toe te voegen, komen je vloeren, banken en andere meubels samen en voelen ze gastvrijer.

Club-vloerlampen zijn een van de meest eenvoudige, minimalistische vloerlamp opties die een sfeervolle gloed geven aan de Kamer. Veel moderne vloerlampen worden geleverd met een gouden, zwarte, zilveren of koperen standaard, maar laat andere opties zoals houten vloerlampen niet buiten beschouwing voor een meer rustieke uitstraling. Het is meestal het beste om uw lamp af te zetten tegen het type en de kleur van uw vloer. Als je een houten vloer hebt, springt er een lamp met een gouden of koperen standaard tegenaan. Voor welke esthetiek u ook gaat, er is een vloerlamp die bij u past.

Staande lampen op statief zijn een andere optie voor sfeerverlichting die doorgaans wordt geleverd met lampenkappen zoals club vloerlampen. Als u kiest voor een vloerlamp op driepoot, zorg er dan voor dat u deze in een gebied plaatst waar er voldoende vloerruimte voor is, aangezien deze drie poten heeft en ruimte nodig heeft om te “verspreiden”.

Taakverlichting

Taakverlichting is essentieel als je een bureau of leeshoek hebt. Het verlicht deze gebieden met helder, gericht licht en voorkomt dat u gaat loensen en een sterker brilvoorschrift nodig heeft.

Het belangrijkste verschil tussen het uiterlijk van omgevingslicht lampen en taakverlichting lampen is dat de tafellamp licht is naar beneden gericht. Er zijn een paar soorten bureaulampen die dit goed doen: down bridge-vloerlampen, apotheek-vloerlampen en boog-vloerlampen.

Downbridge-vloerlampen hebben een gebogen voet die de lampenkap lager laat vallen dan de hoogte van de lamp. Apotheek vloerlampen richten het licht naar beneden en passen zich meestal horizontaal en verticaal aan tot de perfecte plek.

Arc vloer lampen geven een unieke, eigentijdse uitstraling aan elke woonruimte. Deze kunnen dienen als taak lampen of als aanvulling op uw plafondverlichting boven een bank of tafel. Overweeg of u uw lamp wilt laten dienen als een statement-stuk of wilt opgaan in. 

Booglampen zullen meer een statement maken dan uw standaard bureaulamp. Maar als je gevoelig bent voor ongelukken en een irrationele angst hebt dat je een hoge, onvast ogende lamp omver gooit, kies dan misschien voor een meer traditionele bureaulamp.

Uplighting

Uplighting is precies hoe het klinkt. Dit soort lampen richten het licht naar boven in de richting van het plafond, waardoor het gebied dat ze verlichten uiteindelijk meer een accent krijgt dan een taak- of sfeerverlichting.

De meest voorkomende uplight-optie staat bekend als een torchière-lamp. Vernoemd naar het Franse woord voor ‘fakkel’, heeft het een rechte basis en een driehoekige vorm die het licht naar het plafond richt – dit verspreidt het licht verder door de kamer als je witte plafonds hebt.

Een sfeer- of uplightlamp is een geweldige manier om die donkere, onhandige hoek achter de bank op te fleuren waar niet echt ruimte is voor een bijzettafeltje of een plant. Een goede woonkamer lamp is een geweldige manier om wat licht toe te voegen aan een hoek die anders verloren zou gaan in de rest van de kamer.

Verlichting koppelen aan vloeren

Onthoud dat de juiste verlichting kan de sfeer van je kamer veranderen. Ga voor warme verlichting waar jij en je gasten zich thuis voelen. Uw verlichting heeft de kracht om uw kamer er opener en dus uitnodigender uit te laten zien. Lichte, neutraal gekleurde lampenkappen in combinatie met lichte houten vloeren kunnen een ruimte direct openen. 

Uplight-lampen met donkerder gekleurde lampenkappen die contrasteren met uw lichte vloeren, kunnen een goede keuze zijn als u de aandacht wilt vestigen op een specifiek deel van de kamer. De beste manier om een kleine kamer groter te laten lijken, is door meerdere lichtbronnen te gebruiken. 

Een enkele lichtbron in een kamer werpt een poel van licht in het midden van je vloer, terwijl het toevoegen van lampen in je kamer de focus spreidt, zodat de hele kamer benaderbaar aanvoelt.

 

https://vloerenbaas.nl