Boek op zoek
Image default
Dienstverlening

Welke apparaten in huis kunnen zorgen voor storingen en overbelasting?

Een lekker kopje thee zetten en een kopje koffie dat kan tijdens een stroomstoring niet meer. Hoe kan dat nou? Een koffieapparaat zal niet zo snel de hoofdoorzaak zijn, ook de waterkoker niet. Welke apparaten wel veel problemen kunnen geven staan hieronder, dit hoeft niet altijd het geval te zijn daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar je apparaten.

Welke apparaten zorgen voor een stroomstoring?

Grootverbruikers zoals wasmachines, drogers en een elektrische oven zijn één van de grootste oorzaken van overbelasting. Deze apparaten worden ook meestal op een eigen groep aangesloten om juist overbelasting en een stroomstoring te voorkomen. Bekijk dus even goed of dit inderdaad het geval is, als dit niet zo is dan is het zeker aan te raden om dit even te veranderen. 

Oude apparaten kunnen ook vaak problemen geven die leiden tot storingen. Van deze oude apparaten zijn vaak wat kabels stuk of versleten, het is daarom altijd een goede investering om nieuwe apparaten aan te schaffen. Opladers horen hier ook bij omdat opladers ook vaak stuk zijn, laadt ook nooit met een oplader in de nacht op.

Gevolgen van overbelasting en storingen

Door overbelasting kunnen stroomstoringen ontstaan en ook brand. Ook door kortsluiting kan en brand ontstaan. Apparaten kunnen kapot gaan en die kan je ook weggooien dan. Allemaal heel erg zonde. Storingen kunnen optreden door het bijvoorbeeld het verkeerd aanleggen van elektra en dus ook oude apparaten.

Hoe ontstaat overbelasting

Overbelasting ontstaat omdat er teveel apparaten zijn aangesloten op 1 groep in de groepenkast. Een groepenkast kan maar ongeveer 3600 watt aan. Controleer je groepenkast en welke apparaten hier op aangesloten zijn en reken dit uit. Als je dicht tegen de 3600 aan zit dan is het verstandig om te overwegen om een aantal apparaten op een andere groep in de groepenkast te plaatsen.