Boek op zoek
Image default
Auto’s en Motoren

Veel voorkomende fouten die nieuwe bestuurders maken

Je hebt net je rijbewijs gehaald en je bent klaar om de weg op te gaan. Je voelt je misschien een beetje opgewonden (of angstig) als je denkt aan alle plaatsen waar je heen kunt gaan en alle dingen die je kunt zien. Maar voordat je de weg opgaat, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die nieuwe bestuurders maken en hoe je ze kunt vermijden.

Niet goed kijken bij het achteruit rijden

Iedereen die ooit een nieuwe bestuurder heeft zien worstelen om uit een parkeerplek te komen, kan beamen dat het niet altijd gemakkelijk is om een auto achteruit te zetten. In feite kan het ronduit moeilijk zijn – en soms zelfs gevaarlijk. Er zijn een paar dingen die het achteruitrijden van een auto moeilijker kunnen maken, zoals dode hoeken en slecht zicht. De voordelen van een achteruitrijcamera zijn hier perfect voor te gebruiken. Heb je die niet dan is het goed controleren van alle spiegels de absolute noodzaak. Dit zal je redden van het maken van een kostbare fout.

Te snel of te langzaam rijden

Een van de meest voorkomende klachten onder ervaren bestuurders is de acties van nieuwe auto chauffeurs. Als zodanig is het belangrijk voor nieuwe automobilisten om zich bewust te zijn van hun snelheid en om te voorkomen dat ze te snel of te langzaam rijden. Met een beetje oefening en geduld kunnen ze in een mum van tijd veiliger en zelfverzekerder chauffeurs worden.

Negeren van stoptekens en rode lichten

Zoals elke nieuwe bestuurder al snel ontdekt, is autorijden veel ingewikkelder dan het lijkt. Je moet niet alleen onthouden dat je op je rijstrook moet blijven en een richtingaanwijzer moet geven, je moet ook opletten voor andere bestuurders, voetgangers en obstakels. En natuurlijk moet je je aan alle verkeersregels houden. Helaas negeren veel nieuwe bestuurders in het host van de nacht stoptekens en rode lichten, en denken dat ze gewoon door kunnen rijden als ze alleen op de weg zijn. Dit is echter niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk. Niet alleen kun je een ongeluk krijgen, maar je kunt ook aangehouden worden en een bekeuring krijgen. Ook voor de gevaren van alcohol & verkeer moet je als nieuwe autorijden beducht zijn. Zorg altijd voor een Bob, die zich netjes aan de regels houdt.

Mensen afsnijden

Zelfs ervaren bestuurders kunnen soms ongedurig worden achter het stuur en slechte beslissingen nemen. Maar voor nieuwe bestuurders, kan de verleiding om te snel te handelen lastig zijn. Het gevoel van onoverwinnelijk zijn leidt er vaak toe dat nieuwe bestuurders risico’s nemen op de weg, waaronder het afsnijden van andere bestuurders. Hoewel het misschien een onschuldige manier lijkt om hun dominantie te laten gelden, kan het afsnijden van andere bestuurders leiden tot gevaarlijke ongevallen. Bovendien is het gewoon onbeleefd en onattent. Bedenk dat het niet de moeite waard is om je leven of dat van iemand anders op het spel te zetten alleen maar om een paar seconden op de plaats van je bestemming te zijn.

Sms’en en rijden

Zelfs met de komst van handsfree-technologie, lijkt het erop dat veel nieuwe automobilisten nog steeds de drang niet kunnen weerstaan om hun smartphone te gebruiken terwijl ze achter het stuur zitten. Of ze nu een sms sturen, Insta checken of een selfie nemen, het is duidelijk dat sommige mensen hun telefoon gewoon niet kunnen laten liggen. Dat is natuurlijk begrijpelijk, want smartphones zijn een integraal onderdeel van ons leven geworden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een telefoon tijdens het rijden gevaarlijk is en tot ongelukken kan leiden. Dus de volgende keer dat je in de verleiding komt om je telefoon te controleren terwijl je achter het stuur zit, denk dan twee keer na en wacht tot je veilig geparkeerd bent.

Dus voor alle nieuwe autobestuurders, neem dan deze tips ter harte. En onthoud – zelfs de meest doorgewinterde chauffeurs maken soms fouten. Wees gewoon veilig op de weg!