Boek op zoek
Image default
Boeken en Tijdschriften

Kind meer laten lezen

Hoe moet je je kind meer laten lezen? Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je je kind laat lezen. De vaardigheid lezen heeft namelijk ieder mens nodig nu en in zijn latere leven. Het is dus belangrijk dat je als ouder weet hoe je precies je kind zo goed mogelijk hierop kan voorbereiden. Gelukkig worden hieronder verschillende tips gegeven voor ouders en voogden die hen kunnen helpen met het bevorderen van de leesvaardigheid van hun kind of kinderen. De tips gelden niet altijd voor alle leeftijdscategorieën dit komt doordat een kind van vier op een heel ander punt is qua leesvaardigheid dan een kind van tien bijvoorbeeld. 

Persoonlijk maken en vroeg beginnen 

De eerste tip is één van de meest originele tips maar daarbij ook één van de meest handige tips. Zorg er namelijk voor als ouder of als voogd dat het lezen voor het kind persoonlijk wordt. Dit kun je op verschillende manieren doen. Eén van de leukste ideeën is bijvoorbeeld het aanschaffen van kinderboeken met naam of een gepersonaliseerd voorleesboek. Een verhaal over kinderen van dezelfde leeftijd slaan ook altijd goed aan. Daarnaast is het belangrijk om als ouder op tijd te beginnen met voorlezen. Hier heeft uw kind namelijk later enorm veel profijt van omdat hij of zij op jonge leeftijd al woordjes en zinnen heeft gehoord en heeft opgepikt. 

Vaste regelmaat en groot assortiment 

Daarnaast houden kinderen zich vaak vast aan een bepaalde routine. Wanneer jij als ouder er voor kiest om elke avond voor het slapen gaan 15 minuten te lezen, zal je kind hieraan wennen waardoor het lezen een soort vaste punt in de routine wordt. Ook is het belangrij om als ouder of als voogd verdieping te zoeken in het rijke aanbod van boeken. Sommige kinderen houden namelijk van spannende en avontuurlijke boeken terwijl andere kinderen liever kiezen voor boeken over vriendschap en liefde. Het is belangrijk om je kind alle verschillende soorten stijlen te laten zien en te laten proberen. Hierdoor kan uw kind zelf bepalen welke boeken hij of zij het meest leuk vindt. 

Telefoon weg, boek in de hand 

Het is ook belangrijk om als ouder of als voogd het goede voorbeeld te geven. Wanneer jij namelijk elke avond op de bank een boek leest in plaats van te scrollen op je mobiel, zullen je kinderen dit ook zien. Je hebt als verzorger van je kind natuurlijk een voorbeeldrol, maak hier dan ook goed gebruik van. Ook is het belangrijk om je kind vaker een boek te geven in plaats van een tablet of een mobiel. Want hoe meer je als kind leest, hoe groter je woordenschat wordt en dat is ontzettend belangrijk.