Boek op zoek
Image default
Dienstverlening

Eenvoudige stappen om een magnetische leider te worden

Magnetische leiders hebben een rij mensen die wachten om voor hen te werken. Wat onderscheidt deze leiders? Authenticiteit, visie en veerkracht zijn drie goede eerste stappen.

Veel mensen geloof dat het jaren duurt voordat iemand een magnetische leider wordt. Gelukkig voor jou ben ik niet een van deze mensen. Magnetische leiders zijn degenen die een rij mensen voor hun deur hebben staan, wachtend om voor hen te komen werken. Die lijn beweegt langzaam, omdat posities zelden beschikbaar komen.

Er zijn zeven eigenschappen van onweerstaanbare leiders, maar wat is de beste leiderschap stijl, situationeel leiderschap kan van pas komen. Hier zijn er drie en hoe je bijna onmiddellijk een magnetische status kunt verdienen.

Authenticiteit

Magnetische leiders proberen niet iemand anders te zijn, noch veranderen ze wie ze zijn op basis van kantoorpolitiek. Ze zijn trouw aan zichzelf en zijn eerlijk in hun omgang met anderen. Ze zijn niet bang om hun fouten of tekortkomingen te delen. Warren Buffet is een authentieke leider die openlijk spreekt over zijn fout van 200 miljard dollar bij het kopen van Berkshire Hathaway.

Ik wil dat je nadenkt over hoe authentiek je vandaag de dag bent. Dit is wat ik hiermee bedoel. Vertelt u medewerkers dat u een doktersafspraak hebt, terwijl u echt eerder van uw werk weggaat om het schoolspel van uw dochter te zien? Ben je volledig waarheidsgetrouw bij het geven van prestatiebeoordelingen of houd je je in omdat je andermans gevoelens niet wilt kwetsen? Spreek je je uit in vergaderingen en zeg je waar je echt aan denkt of ga je akkoord met wat de baas heeft voorgesteld omdat je in zijn voordeel wilt blijven?

Een ja op al deze vragen is een duidelijke indicatie dat u uw authenticiteit kunt verbeteren. Zoals je kunt zien, vereist het maken van enkele verschuivingen op dit gebied niet veel van het opbouwen van vaardigheden. Er zullen echter wel wat interne verschuivingen nodig zijn. Als je merkt dat je het moeilijk vindt om deze wijzigingen zelf aan te brengen, overweeg dan om een coach in te huren, die je kan wijzen op verbetermogelijkheden op dit gebied en die je ook kan begeleiden.

Veerkracht

Magnetische leiders begrijpen dat er momenten zullen zijn dat dingen niet volgens plan verlopen. Je moet gewoon doorgaan met opladen, vaak koerscorrigerend terwijl je bezig bent. Niemand weet dit beter dan GM-voorzitter en CEO Mary Barra, die een ongelooflijk stressvol eerste jaar in functie had. Ze kreeg te maken met onthullingen over defecte contactschakelaars, een terugroepactie van dertig miljoen auto’s en druk van investeerders om meer geld terug te geven aan aandeelhouders. Maar twee jaar na haar ambtstermijn is de financiële gezondheid van GM zelden sterker geweest.

Ik kan geen magnetische leider bedenken die geen tegenslag heeft gehad. Kun je? Het is wat je doet als dingen niet volgens plan gaan dat er echt toe doet. Ik herinner me dat ik de ene dag in mijn droombaan zat en de andere geen baan. Ik geef toe dat ik in mijn bed wilde kruipen en me onder een deken wilde verstoppen. Ik koos er echter voor om naar voren te vallen, mezelf weer op te rapen en bevond me in een betere situatie dan die ik verliet. Ik heb onderweg een heleboel lessen geleerd, veel waarover ik schrijf. Dus denk eens aan wat er vorige week niet goed ging. Wat kun je in de toekomst anders doen? Wat moet je doen om sterker te worden, zodat je snel kunt stuiteren nadat je een mislukking hebt ervaren?

Visie

Visie en magnetisme gaan hand in hand. Visionaire leiders, zoals wijlen Steve Jobs, zijn de dromers die ons doen beseffen dat alles mogelijk is. Ze hebben een levendige verbeeldingskracht die anderen inspireert om aan boord te gaan en mee te gaan.

Iemand zag potentieel in jou, anders zou je geen leidinggevende positie hebben. Hoogstwaarschijnlijk heeft u laten zien dat u een visie had voor uw afdeling of de groep waar u toezicht op houdt. Misschien vervaagde dat visioen met het verstrijken van de tijd.