Boek op zoek
Image default
Dienstverlening

Pesten op de werkvloer en elders

Je bent onderweg naar waar je naartoe moet en plotseling is er iemand achter je, die haast heeft. Je aandacht wordt afgeleid van de dingen die voor je gebeuren omdat je steeds in de achteruitkijkspiegel kijkt. Je wordt nerveus als de bestuurder van de auto achter je zichtbaar gefrustreerd en van streek is en geërgerde handgebaren maakt dat je uit de weg moet gaan. Komt je dit bekend voor? Ik ken je niet, maar dit mij wel gebeurt af en toe (ik rijd waarschijnlijk meer dan 20 uur per week) en ik houd me strikt aan de aangegeven snelheidslimieten. (Misschien is dat het probleem?)

Deze situatie belicht een dieper, verraderlijker probleem. Namelijk pesten – de paradoxale agressie van ongebreidelde, verborgen angst in de pestkop.

We hebben dit allemaal jaren geleden al meegemaakt op het schoolplein en we zien het tegenwoordig bij xonze kinderen (in hun eigen schoolervaring) en we horen het overal.

Het gebeurt door “doodzwijgen… buitensluiten… beledigen en sarcasme”.

Psycholoog Evelyn Field zegt dat veel bedrijven dit probleem niet goed aanpakken…

“Het is een feit, dat waar er sprake is van pesten, het een teken is van slecht management en een aangetaste werkcultuur en dat iedereen, inclusief de harde kern, erdoor kan worden getroffen.”

Ik denk dat het niet alleen bedrijven zijn, die worstelen met de aartsvijand, wat pesten eigenlijk is.

De belangrijkste zorg is hier: “Wat zijn de omstandigheden die het mogelijk maken om te pesten”. Ik stel voor dat het angst is. Agressie volgt meestal daarna en meteen daarachter komt onzekerheid.

Bekijk dit probleem eens van de kant van de pester.

 

“Geen enkele passie berooft de geest zo effectief van al haar kracht van handelen en redeneren als angst.” – Edmund Burke.

 

We moeten onthouden hoe het is om volledig beheerst te worden door angst – het is geen gemakkelijke weg – we hebben allemaal het soort angst ervaren dat een pestkop ervaart. Het is de tijd dat we zijn afgewezen. De pester werd niet/nauwelijks geliefd en hij of zij lijdt eronder.

Maar wat kunnen we meer doen dan ons inleven in wat de pestkop drijft?

We kunnen ervoor kiezen om niet door hen geïntimideerd te worden. En als dat niet werkt, gebruiken we nadat we hen hebben gewaarschuwd om te stoppen een andere vorm van moed; dat wil zeggen, we gaan dit melden. We maken er werk van. Maar het is belangrijk voor ons om vast te houden aan de feiten van wat er werd gezegd en/of gedaan en wat voor een gevoel ons dat gaf.

 

Leer om te gaan met pestkoppen in de training agressie van de psychologen van IvPP.

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/