Boek op zoek
Image default
Rechten

Dit is handig om te weten over migratierecht

Misschien heb je er zelf wel mee te maken of wil je er gewoon wat meer over leren. Migratie is een ingewikkeld onderwerp en één waar genoeg over te vertellen valt. Er valt veel onder, maar ook een hoop dat ergens anders bij hoort en wellicht dat het hier wat duidelijker wordt voor je.

Wat is het?

Simpel gezegd valt er onder migratierecht alles wat te maken heeft met de toelating, het verblijf en verwijdering van iemand met een niet Nederlandse nationaliteit. Hier zijn een hoop regels voor gemaakt. Lastig is het om te bepalen wat er nu van je wordt verwacht en in de meeste gevallen wordt er een advocaat migratierecht ingeschakeld. Het wordt ook wel eens vreemdelingenrecht genoemd en eigenlijk heeft dat inhoudelijk niet per definitie verschillen. Wel bestaat er nog zoiets als asielzoekers recht en dat is wel iets anders, want dan heb je te maken met andere factoren. Denk aan religie of veiligheid. 

Migratiebeleid

In Nederland is er sprake van een migratiebeleid. Dat draait om twee grote aspecten: het verbeteren en versterken van de legale migratie en het beperken van irreguliere migratie. hieronder valt ook het tegengaan van ieder type misbruik en zorgen voor een terugkeer bij een verblijf dat niet rechtmatig is. Je kunt je wel voorstellen dat dit een lastige opgave is. Vandaar dat er zoveel over speelt in de politiek en het lastig is om het met elkaar eens te worden. 

Waarom een advocaat?

Zeker als je niet weet waar je allemaal aan moet voldoen om een burger te worden in het land, is het goed om een advocaat in te huren die hier verstand van heeft. Hij of zij zal je vertellen dat onder andere een verblijfsvergunning essentieel is en je moet al vijf jaar onafgebroken in het land hebben gewoond. Ook mag je de afgelopen vier jaar geen misdrijf hebben gepleegd en je moet uiteraard ingeburgerd zijn. Er komt dus meer dan genoeg bij kijken en daar moet je op voorbereid zijn. Een advocaat gespecialiseerd in migratie doet meer dan alleen helpen bij Naturalisatie. Zo kun je er ook terecht als het gaat om gezinshereniging of arbeidsmigratie.