Boek op zoek
Image default
Banen en opleidingen

Procesoperator worden? Dit is de exacte functieomschrijving en deze vaardigheden heb je nodig

Functieomschrijving procesoperator

Procesoperators houden toezicht op en beheren het volledige productieproces van een fabriek of andere industriële faciliteit. Ze bewaken apparatuur om de kwaliteit, efficiëntie en veiligheid van de fabriek te waarborgen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de veilige werking, het basisonderhoud en het oplossen van problemen met de apparatuur en instrumenten van de faciliteit. Procesoperators zijn vakbekwame professionals die vaak in teamverband werken en leiding geven.

Wil je graag aan de slag als procesoperator? Lees hier alles over procesoperator worden en wat je daarvoor moet doen. 

Het Bureau of Labor Statistics houdt de werkgelegenheid van procesoperators niet specifiek bij, maar verwacht wel een sterke werkgelegenheidsgroei voor industriële machine monteurs, machine onderhoudsmedewerkers en molenmakers, die vergelijkbare banen zijn als procesoperators. Het aantal banen in deze sector zal tussen 2014 en 2024 naar verwachting met 16 procent groeien.

Taken en verantwoordelijkheden van de procesoperator

Om hun primaire doel te bereiken, namelijk toezicht houden op de productie van industriële productie, voeren procesoperators veel taken uit. We hebben verschillende vacatures geanalyseerd om deze kerntaken en -verantwoordelijkheden van de procesoperator te identificeren.

Plantmachines bedienen

Procesoperators programmeren en bedienen het computersysteem van de faciliteit dat de machines bedient. Ze gebruiken het systeem om de fabriek op te starten, af te sluiten en de productie van materiaal te runnen.

Monitor Apparatuur

Procesoperators voeren continue inspecties uit van alle belangrijke procespunten in de faciliteit om iets abnormaals te identificeren. Als er een probleem wordt vastgesteld, maken ze de nodige aanpassingen aan machines en apparatuur en implementeren ze de juiste reactie, inclusief het informeren van supervisors.

Zorg voor kwaliteit

Procesoperators zorgen ervoor dat de onder hun toezicht geproduceerde producten aan alle specificaties voldoen. Ze kunnen monsters verzamelen voor laboratoriumanalyse en kwaliteitscontrole analyses uitvoeren.

Records bijhouden

Procesoperators zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van gedetailleerde rapportages van operaties. Ze werken proces logboeken bij met gemaakte activiteiten en procesaanpassingen, noteren eventuele problemen die ze zijn tegengekomen en genomen maatregelen.

Vaardigheden

  • Ruime ervaring in het begeleiden van productieprocessen in chemie- en gieterijen.

  • Goede kennis van industriële installatiesystemen en spuitgiet procedures en -apparatuur.

  • Goed begrip van de technologie voor het terugwinnen van koudemiddel, polijst bewerkingen en kwaliteitsborging van het product.

  • Bekwaam in het controleren van de productkwaliteit, het bijwerken van gegevens, het helpen van klanten en het implementeren van veiligheids- en milieubeleid.

Zoek je een baan als procesoperator? Lees hier alles over banen, vacatures en meer over Synsel

http://synsel.nl