Boek op zoek
Image default
Vakantie

Moezel, vloeibaar parelsnoer in Duitsland

De rivier mag dan starten als Moselle in de Franse Vogezen en als Musel Luxemburg doorstromen, pas als Duitse rivier wordt ze echt schilderachtig. Tussen Trier en Koblenz vormt ze een van Duitslands allermooiste rivierdalen, wuft bepakt met hellingen vol wijndruiven. Die zijn vaak terrasvormig aangelegd om het fotogenieke plaatje nog mooier te maken. De Rieslingdruif triomfeert op die terrassen. Werkzame wijndorpen aan de oevers maken er de gelijknamige witte wijn van. Veel dorpen lijken zo uit de sprookjesboeken van de gebroeders Grimm te zijn gestapt. Tel daar dan nog de kastelen bij op en de grillige blauwe lijn die de Moezel door het landschap haalt, dan past maar een gedachte: wondermooi.

Wijnrivier bij uitstek

Dit is Duitsland op haar vrolijkst. Met Bratwurst en Schnitzel op het menu, rijen geraniums aan de gevel en dorpsgezichten die gewoon vragen om een schildersezel. Een gezellig sfeertje in de vele wijnkelders waar je de plaatselijke Riesling kunt proeven en terrasjes met uitzicht op de zoveelste kromming van de rivier. Daarachter de wingerd die soms bijna verticaal in de hellingen is geworteld. De Moselradweg die daartussen loopt, smeekt bijna om de fiets van stal te halen.

Moezel in vijf toppunten

Heb je hier een fiets- of wandeltocht gepland, dan zijn er minstens vijf bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt. Je kunt de Moezel niet bezoeken zonder even door Cochem te dwalen. De vakwerkhuizen van het historische hart van mosterdstad Cochem staan dicht opeengepakt. Ze liggen onder het waakzame oog van de stoere Reichsburg, een duizend jaar oud kasteel. De tweede attractie is eigenlijk uitgestrooid langs de hele rivier: wijn. Er zijn Weinkultur Wege, wijnkelders, schitterende wijngaard landschappen en uitnodigende wijnboerderijen. Tezamen melden ze dat het wijn erfgoed hier springlevend is.

Bebouwde historie

Als derde topper mag Trier op het podium. De oudste stad van Duitsland laat met haar Porta Nigra zien hoe belangrijk de oude Romeinen deze nederzetting vonden. Het Romeinse amfitheater echoot ook nog de tijd van het Romeinse Rijk. De stadskern van Bernkastel Kues is de poort naar kunst en cultuur. Vooral het stadsdeel Kues is betoverend. Als laatste is ook niet te missen de Burcht Eltz in Wierschem. De vrolijke torentjes die deze hoge burcht ontspruiten, verhullen de ernst en de dreigingen van de middeleeuwen. De burcht heeft haar bewoners al bijna negen eeuwen beschermd.

De Moezel, een levend sprookje

Via panorama schepen kun je de rivier stroomafwaarts afglijden. Of je zit in het zadel van je e-bike of loopt met wandelschoenen de rivieroever af. Onderweg blijft het niet bij de vijf net genoemde toppers. Het lijkt wel of de Moezel een kronkelende kralenketting is waar een bijzondere geschiedenis parel na parel aan vast is geregen. Soms hebben bezienswaardigheden dan ook flonkerende bijnamen gekregen. Het idyllische Beilstein gaat zo door het leven als ‘Doornroosje van de Moezel’. In Traben-Trarbach vergaap je je aan de Duitse jugendstil. Het openluchtmuseum Roscheider Hof in Konz is een encyclopedie van allemaal tuinen, tentoonstellingen en oude; inclusief actieve figuranten. En wil je de meanderende rivier zelf vanaf hoogte eens bewonderen, beklim dan de Bremmer Calmont; steiler worden de wijnbergen niet in Europa. Eenmaal boven is de haarspeldbocht van de Moezel zeer indrukwekkend. Ze legt zichzelf bijna in de knoop. Bekijk ook de mogelijkheden voor vakanties in Eifel als je graag naar Duitsland op vakantie wilt!