Boek op zoek
Image default
Eten en drinken

Knoflook kweken

Knoflook uit zaad beginnen

Knoflook is een groente die gemakkelijk te kweken is door een teentje van de plant te planten, net als een zaadje. Dit is meestal de gemakkelijkste manier om het te kweken, omdat het veel moeilijker is om uit echte zaden te kweken. Koop de knoflookteentjes bij een kwekerij of bestel ze online, want knoflook uit de supermarkt is misschien niet de juiste variëteit voor het klimaat in jouw regio. Bovendien kunnen kruidnagels uit de supermarkt ziektes met zich meebrengen en die in uw bodem introduceren.

Knoflook planten is niet al te ingewikkeld. Plaats eenvoudig elk teentje knoflook ongeveer 2 tot 4 inch uit elkaar, plant ongeveer 2 inch diep in de grond en bedek met vuil. Zorg ervoor dat u het papierachtige omhulsel op het kruidnagel laat, omdat het helpt om het in de grond te beschermen. De puntige kant van de kruidnagel moet bovenaan zitten. Na het planten het gebied grondig water geven.

Knoflook kan ook worden gekweekt van kruidnagels die zijn bewaard van de bollen van het vorige seizoen. Zorg ervoor dat je een paar mooie opzij zet om te planten voor de oogst van het volgende jaar.

In welke zone groeit knoflook het beste?

Knoflook doet het het beste in USDA-planthardheidszones 4 tot en met 9. Speciale aandacht moet worden gegeven wanneer u in koudere klimaten kweekt om ervoor te zorgen dat de bol tijdens de wintermaanden niet bevriest. In deze gebieden kan een laag stro worden gebruikt om de planten te helpen beschermen. Zodra het weer in de lente breekt, moet de bodembedekker worden verwijderd wanneer de groene spruiten beginnen te doorschijnen.

Wanneer moet je knoflook planten?

Knoflook planten ergens tussen Halloween en Thanksgiving is een goede richtlijn om te volgen, maar zorg ervoor dat je dat een beetje tempert als je klimaat extreem is. Het idee is om de kruidnagel in de grond te krijgen, zodat hij kan beginnen te groeien en wortels kan ontwikkelen voordat de winter intreedt. Planten rond de eerste vorst is een goede vuistregel, maar zorg ervoor dat je het doet vóór de eerste harde vorst. Om de plant goed te laten wortelen, moet de grond koud zijn, maar nog niet bevroren.

Degenen die in warmere gebieden wonen, kunnen op elk moment in de herfst planten en waarschijnlijk helemaal tot december, afhankelijk van het klimaat. Probeer waar mogelijk de planten niet te dicht bij erg warm of erg koud weer in de grond te zetten, omdat het tijd nodig heeft om zich te vestigen. Zo is hij in het voorjaar klaar om te groeien. De timing van het planten kan het lastigste deel zijn van het kweken van een knoflookplant, dus voel je vrij om een ​​plaatselijke kwekerij of tuinwinkel om aanbevelingen te vragen voor jouw specifieke regio. Ze zouden je het perfecte raam moeten kunnen geven om in te planten.

Bodem-, zonlicht- en wateraanbevelingen voor knoflook

Omdat de knoflookbol zelf in de grond groeit, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden voor het planten. Verrijk het gebied door in wat compost te werken. Ofwel beendermeel of een 5-10-10-meststof zal ook helpen om de grond gastvrijer te maken. Zorg er ook voor dat u deze in ten minste enkele centimeters mengt voor het beste resultaat. Als de grond zuur is, voeg dan kalk toe om in balans te komen. Knoflook is voorstander van een pH tussen 6 en 7.

Pak de grond niet te strak aan, want knoflook houdt van lossere grond en doet het beter onder deze omstandigheden. Plant het in verhoogde bedden voor drainagedoeleinden in gebieden met veel regen. Eenmaal in de grond heeft knoflook geen regelmatige watergift nodig, tenzij er een periode van redelijk droog weer is, waardoor het een mooie hands-off plant is. Neem echter de tijd om er omheen te wieden en voel je vrij om mulch te gebruiken om de hoeveelheid onkruid die groeit te verminderen, tenzij de grond bijzonder vochtig is. In het voorjaar nog een keer bemesten.

Knoflook oogsten

Oogst knoflook ergens tussen juni en augustus, afhankelijk van je plantdatum en tekenen van de plant zelf. Zoek naar vergeling of stengels die omvallen als een manier om het te zien. Het is slim om er een te controleren om periodiek te zien hoe het gewas het doet, dus graaf een bol uit met een handschop en kijk of de andere al klaar zijn. Een eenvoudige visuele inspectie is alles wat nodig is – als de bol er goed uitziet en de verpakking er stevig uitziet, zijn ze klaar om eruit te komen.