Boek op zoek
Image default
Gezondheid

Chiropractors in Nederland

Chiropractie is een andere alternatieve manuele therapie binnen de fysiotherapie (Physiotherapy Amsterdam). Het houdt zich bezig met het neuromusculaire systeem – met andere woorden, symptomen, en afwijkingen in het zenuwstelsel die spierproblemen kunnen veroorzaken. Technieken zijn onder meer spinale manipulatie en massage om de pijn te verlichten, en ook ultrasone therapie om sommige aandoeningen te behandelen.

Er zijn meer dan 270 praktiserende chiropractoren in Nederland, allemaal geregistreerd bij een van de beroepsorganisaties in het land. Deze omvatten de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en de Nederlandse Chiropractische Federatie (DCF). De meeste chiropractoren accepteren verwijzingen van artsen of zelfverwijzingen. Kijk ook eens bij SMC.

Net als bij osteopathie variëren de kosten van chiropractische behandelingen (meestal tussen € 40-80 per sessie). Ze worden ook meestal alleen gedekt door uitgebreide verzekeringspakketten.

Massagetherapeuten in Nederland
Er is een grote verscheidenheid aan massagetherapeuten in Nederland, waaronder beoefenaars van diepe weefselmassage, Zweedse massage, Thaise massage, Chinese massage en aromatherapeutische massage. Masseurs/masseuses in Nederland worden gezien als aanbieders van complementaire zorg. Ze vallen vaak eerder onder ‘haar en schoonheid’ dan onder ‘gezondheid’ in lijsten, hoewel sommigen zich kunnen specialiseren in gezondheidsbehandelingen.

Je kunt een sessie vinden en boeken bij een Nederlandse massagetherapeut van je keuze, hoewel je meestal een verwijzing van een medisch specialist nodig hebt waaruit blijkt dat je een behandeling nodig hebt, als je die wilt declareren bij je ziektekostenverzekering. Anders moet je rekenen op een bedrag van € 30-65 voor een sessie van 45-60 minuten.

Massagetherapie is geen gereglementeerd beroep in Nederland. Daarom zul je voorzichtig moeten zijn en je onderzoek moeten doen om iemand te vinden die goed gekwalificeerd is. Je kunt geloofsbrieven controleren en bonafide professionals vinden door:

Te controleren of de therapeut is ingeschreven in het BIG-register
Te zoeken naar erkende massagetherapeuten via het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS).
Therapeuten te zoeken en klantbeoordelingen te controleren op Google of de website van Treatwell.