Boek op zoek
Image default
Zakelijk

Welke tools kun je gebruiken voor het maken van prototypes?

Prototyping is een essentieel onderdeel van het productontwerpproces, waarmee ontwerpers interactieve concepten kunnen creëren die hun ideeën snel en effectief demonstreren. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om ontwerpers te helpen bij het maken van interactieve prototypes, variërend van eenvoudige webtools tot meer geavanceerde softwarepakketten. Hier bekijken we enkele van de meest populaire prototyping tools die door hedendaagse ontwerpers worden gebruikt.

 

Prototyping met pen en papier

De eenvoudigste vorm van prototyping is met pen en papier. Met deze low-fidelity aanpak kunnen ontwerpers snel ideeën verkennen en feedback krijgen van gebruikers, zonder te hoeven investeren in dure software of apparatuur. Prototyping met pen en papier is vooral nuttig voor brainstormsessies, wanneer ideeën nog in een vroeg stadium verkeren.

 

Tools voor wireframing

Wireframes zijn visuele weergaven van interfaces zonder styling of beeldmateriaal. Hiermee kunnen ontwerpers de structuur en functionaliteit van hun ontwerpen plannen voordat ze overgaan tot de eigenlijke prototypefase. Veel wireframing tools hebben functies zoals drag-and-drop elementen, vooraf gebouwde sjablonen en samenwerkingsmogelijkheden die ze ideaal maken voor teams die aan complexe projecten werken. Populaire wireframing tools zijn Sketch, Adobe XD, InVision Studio, Justinmind en Balsamiq Mockups.

 

Interactieve prototypes

Met interactieve prototyping tools kunnen ontwerpers volledig uitgewerkte prototypes maken die gebruikerservaringen op meerdere platforms simuleren. Deze tools bieden een meeslepende manier voor ontwerpers om hun ontwerpen te testen voordat ze in productie gaan. Enkele veelgebruikte interactieve prototyping tools zijn Figma, Invision App, ProtoPie, Axure RP 9+, MarvelApp, FramerX, Adobe After Effects Creative Cloud (CC) en MockingBird.

 

Mobiele Prototyping-tools

Mobiele apparaten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege hun draagbaarheid en gemak. Mobiele prototyping tools helpen ontwerpers om prototypes te maken die specifiek zijn afgestemd op mobiele apparaten zoals telefoons of tablets. Gangbare mobiele prototyping tools zijn Flinto voor Mac iOS apps, Origami Studio voor Facebook producten op iOS of Android apparaten, ProtoPie voor touch interacties op iOS apparaten of Androids telefoons/tablets; Invision App voor zowel iOS/Android apps; Justinmind voor het bouwen van Android apps met drag-and-drop componenten; Framer X voor het maken van mobiele app prototypes met interactieve componenten; Axure RP 9+ voor MacOS applicaties; Adobe After Effects Creative Cloud (CC) voor het maken van motion graphics of animatie-effecten; MarvelApp voor het maken van interactieve prototypes; Mockingbird voor het testen van webapplicaties die speciaal zijn ontworpen voor mobiele apparaten; Skala Preview voor dynamische previews van uw ontwerpen op echte apparaten direct binnen de Sketch 3+ app; POPapp voor het ontwerpen van native app-ervaringen direct binnen het POPapp framework met behulp van aangepaste componenten zoals gebaren & animaties etc., enz.

 

Augmented Reality (AR) Prototyping Tools

Augmented reality (AR) heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen vanwege de potentiële toepassingen in de gaming industrie en andere industrieën, waaronder de gezondheidszorg. AR technologie maakt de combinatie van digitale gegevens met fysieke realiteit mogelijk, waardoor gebruikers kunnen interageren met virtuele objecten in de echte wereld. Met AR, is het mogelijk om prototypes van ingewikkelde producten te maken zonder dure hardware. AR prototyping tool zoals Vuforia helpt ontwerper te begrijpen hoe het product eruit zal zien voordat het commercieel beschikbaar is . Andere populaire AR ontwikkelingsplatforms zijn ARKit , Google’s ARCore , Microsoft Holographic , ARToolkit , Wikitude SDK & Zappar .

 

Virtual Reality (VR) Prototyping Tools

Virtual reality (VR) technologie is een andere tool die gebruikt wordt door design professionals bij het maken van prototypes omdat het een zeer realistische ervaring kan bieden met 360 graden visuals en geluid onderdompeling . Populaire VR ontwikkelingsplatforms zijn Unity3D , Oculus Rift Development Kit 2 , HTC Vive Development Kit 2 & Unreal Engine 4 . Met deze omgevingen kunnen ontwikkelaars 3D-modellen bouwen die via een headset kunnen worden ervaren in een volledig gesimuleerde omgeving .