Boek op zoek
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom een accountant?

Het is voor iedere ondernemer verplicht om de administratie op orde te hebben. Een taak wat je zelf op je kan nemen of waar je een boekhouder voor in kan schakelen. Ook een accountants bureau kan deze werkzaamheden voor je uit handen nemen.

Om een bedrijf te beginnen moet je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan een btw nummer en je gaat een zakelijke rekening openen. Wanneer de basis is gezet, wordt het tijd om een overzichtelijke zakelijke administratie op te zetten. Dit is namelijk verplicht gesteld door de Belastingdienst en daarnaast dient deze administratie ook nog aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Denk hierbij aan het noteren van je urenregistratie, het maken van facturen, bewaren van bankafschriften en het bewaren van bonnen en bijhouden van reiskosten. Deze gegevens moeten van de Belastingdienst 7 jaar bewaard worden. Dit is niet verplicht voor alle administratie maar wel voor het grootboek, de voorraadadministratie, debiteuren- en crediteurenbeheer, bankafschriften en agenda’s.

Het is toegestaan om zelf de administratie te doen, maar het wordt aangeraden om dit uit te besteden. Een boekhouder of accountant weet hier namelijk wel raad mee, waardoor jij meer tijd overhoudt en zijn hebben alle kennis in huis waardoor geen foutjes gemaakt worden. Ook moet aan het einde van het jaar de jaarrekening worden opgesteld. Hierin is alle administratie van het jaar verwerkt. Om de jaarrekening bij te houden en op te stellen is een aardige klus, waar veel tijd en kennis voor nodig is. Daarom is het handig om dit door een accountant te laten doen. Grote bedrijven zijn zelfs verplicht om dit door een accountant te laten controleren. Kleine fouten kunnen namelijk erg grote gevolgen hebben wanneer deze bij de Belastingdienst wordt ingeleverd. Daarnaast kan een accountant ook nog eens helpen bij financiële vraagstukken binnen de organisatie. Daarnaast hebben zij vaak ook een belastingadviseur in huis om te helpen met alles omtrent belastingaangifte.

http://weanaaldwijk.nl