Boek op zoek
Image default
Internet

Maintenance management software: optimaliseer jouw activa met deze tool!

De activa zijn de pijlers van de productie. Met behulp van machines, uitrusting en gereedschap zal de onderneming in staat zijn artikelen met kwaliteit te vervaardigen, bestellingen op tijd te leveren en aan de vraag te voldoen. Indien de onderneming geen controle over haar activa houdt, zal zij niet in staat zijn te onderscheiden welke activa hun functies al dan niet naar behoren vervullen.

Op de concurrerende markt is het bedrijf dat zich onderscheidt, het bedrijf dat zijn termijnen nakomt en klantentevredenheid garandeert. En deze verschillen kunnen alleen worden bereikt wanneer er een maintenance management software is om de activa op de juiste manier te beheren.

 

Belangrijkste doelstellingen van maintenance management software

Het hoofddoel van maintenance management software is de nuttige levensduur te verlengen van de activa waaruit de onderneming is samengesteld. Er zijn echter ook andere doeleinden die onder de aandacht moeten worden gebracht. Hieronder vindt je meer informatie over elk van hen:

 

1. Optimaliseer de besluitvorming

In de industrie is één fout genoeg om het hele productieproces te schaden. Het niet identificeren van de kritieke activa waaruit de installatie bestaat, kan bijvoorbeeld de sturing van preventieve acties belemmeren en zelfs tot stilleggingen leiden.

De maintenance management software is verantwoordelijk voor het beheer van machines en uitrusting door middel van inventarisatie en periodieke evaluatie van de activa. En deze kennis is uiterst nuttig om sneller assertieve beslissingen te nemen.

 

2. De veiligheid verhogen

Hoe klein een ongeval ook is, het kan de sector voor ernstige problemen stellen, zoals schadevergoedingen, rechtszaken, enz.

Als de onderneming niet het risico wil lopen hiermee te worden geconfronteerd, moet zij zo snel mogelijk de veiligheid verhogen. En de maintenance management software kan bij dit voorstel helpen, aangezien het instrument tot doel heeft de activa tijdens hun nuttige levensduur te controleren en machines en uitrusting draaiende te houden.

 

3. Zorgen voor duurzaamheid

Kwesties als duurzaamheid worden steeds relevanter op de markt. Naast het leveren van kwaliteitsproducten, het aanbieden van goede diensten en het voldoen aan de behoeften van de consument, moeten bedrijven nu ook aandacht hebben voor het milieu.

Middelenbeheer moet de onderneming helpen duurzamer te worden, verspilling tegen te gaan en zelfs onnodige productiefouten te elimineren.

 

4. Traceerbaarheid van activa

Bij het opmaken van de inventaris heeft de exploitant de verantwoordelijkheid om alle informatie met betrekking tot de activa in te voeren. Door deze gegevens periodiek bij te werken, kan de beheerder het document indien nodig op elk moment controleren en zo de activa gemakkelijker traceren.

Door de controle van de activa kan de manager de prestaties van de machines en uitrusting op dagelijkse basis opvolgen. En, dus, beter de toepasbaarheid ervan te plannen in de processen of programma’s van preventief onderhoud, om de prestaties ervan te behouden.