Boek op zoek
Image default
Aanbiedingen

Is een natuurlijke speeltuin het overwegen waard?

In combinatie met het ‘bewegend leren’ zien we de term ‘natuurlijke speeltuin’ steeds vaker voorbij komen. Wat is er eigenlijk zo speciaal aan deze speeltuin en misschien een nog wel belangrijkere vraag: is zo’n natuurlijke speeltuin nou echt het overwegen waard? In dit blog hebben we alle feiten die tot op heden bekend zijn over een natuurlijke speeltuin op een rijtje gezet om jou even een goed beeld te laten schetsen van wat zo’n natuurlijke speeltuin precies inhoudt. Lees daarom gauw verder als jij wilt weten of een natuurlijke speeltuin écht het overwegen waard is!

Waarom zouden we een natuurlijke speeltuin moeten hebben?

Het besluit om een natuurlijke speeltuin te plaatsen, valt en staat met veel verschillende beweegredenen. Zo is het primaire doel van de plaatsing van zo’n speeltuin natuurlijk het belang van een kind. Meerdere onderzoeken tonen aan dat kinderen zich enorm ontwikkelen door te spelen. Het zou daarom zo langzamerhand eens tijd moeten worden dat we gedag zeggen tegen de spelcomputers en de mobiele telefoons. Een natuurlijke speeltuin biedt dan ineens de oplossing. Dankzij een natuurlijke speeltuin kunnen kinderen bewegend leren. Dat wil zeggen dat ze meerdere sociale vraagstukken en -uitdagingen voor zich krijgen. Zo moeten ze zelf oplossingen gaan bedenken voor bepaalde problemen, maar moeten ze bovenal leren samenwerken om iets te bereiken. Leerscholen als deze zijn nooit verkeerd meegenomen en dus is de plaatsing van een natuurlijke speeltuin écht het overwegen waard!

Hoe ziet een natuurlijke speeltuin er dan eigenlijk uit?

Nu we weten waar een natuurlijke speeltuin goed voor is, is het ook wel handig om te weten hoe zo’n natuurlijke speeltuin er in de praktijk eigenlijk uit ziet. Een natuurlijke speeltuin heeft zijn naam te danken aan het gebruik van natuurlijke materialen. Zo vind je in natuurlijke speeltuinen vooral zaken als touwen, netten, wilgenhutten en houten speeltoestellen terug. Kinderen komen voor bepaalde ‘natuurlijke’ uitdagingen te staan die goed bijdragen aan hun ontwikkeling. 

Een keertje niet vermaakt worden

Het is in de hedendaagse wereld bijna standaard om vermaakt te worden. Wat bedoelen we hier precies mee? Eigenlijk vooral dat alles maar gebeurt zonder dat we hier echt iets voor hoeven te doen. Kinderen kijken naar schermpjes en worden vermaakt door bewegende beelden en bepaalde handelingen. Als we eens een natuurlijke speeltuin zouden plaatsen, zouden deze kinderen eindelijk een beetje in actie moeten komen en het avontuur op moeten zoeken. Een natuurlijke speeltuin draagt erg goed bij aan ontwikkelingen als deze!

 

https://www.yalp.nl/