Boek op zoek
Image default
Toerisme

De Bulgaarse stad Nessebar – waarom zou je het zeker moeten zien?

goedkoop vakantiehuisje

Niet ver van Burgas ligt het kleine stadje Nessebar – een van de oudste in Bulgarije. Deze plaats is waarschijnlijk bekend bij iedereen die minstens één keer op vakantie is geweest in de naburige resorts. Wandelingen worden hier een geweldige aanvulling op de rest van de zee. Het is heel gemakkelijk om vanaf Sunny Beach te komen – per toeristenboot, taxi of bus.

Wat te zien in Nessebar

Het oude deel van de stad ligt op een schiereiland, bij de ingang ervan worden de gasten begroet door een oude houten molen met een indrukwekkend uiterlijk. Het is lang het kenmerk van de stad geworden.

Nessebar of Messembria, zoals het vroeger heette, heeft een rijke geschiedenis. Het was een Griekse nederzetting, behoorde enige tijd tot het Romeinse rijk, daarna werd de stad veroverd door de Turken. Veel interessante bezienswaardigheden zijn hier bewaard gebleven, niet voor niets wordt het vaak een “openluchtmuseum” genoemd.

De architectuur van de woongebouwen is typerend voor de regio – de eerste verdieping is gemaakt van steen, de tweede is van hout. Helaas zijn veel van de gebouwen verloren gegaan tijdens de Turkse overheersing. Maar, en wat er in onze dagen is neergekomen, is voldoende om cognitief tijd te besteden.

De overblijfselen van een amfitheater en middeleeuwse kerken zijn van het grootste belang voor toeristen. Overigens worden er nog steeds concerten gehouden in het amfitheater, maar de oude kerken zijn al lang niet meer actief. Er zijn hier inderdaad veel tempels, maar van sommige zijn alleen ruïnes overgebleven. Persoonlijk vind ik het fragment van de Tempel van St. Sophia het leukst, maar dit is tenslotte begrijpelijk, de naamgenoot.

Wanneer is de beste tijd om te komen?

Het gebeurde zo dat we Nessebar in elk van de seizoenen zagen. En de hele tijd opende hij van een nieuwe kant.

Zomer Nessebar op het hoogtepunt van het seizoen is mooi, maar vol met mensen en lijkt meer op een markt. In elke winkel is een levendige handel in souvenirs, kleding en cosmetica met een roos. Er zijn bijna geen lege stoelen in de restaurants, barkers werken, er is drukte en lawaai rondom. De prijzen gaan voor alles omhoog. Je kunt natuurlijk een indruk krijgen van de stad, maar een beetje wazig. De herfst hadden we liever gehad, maar toen werd alles verpest door een onverwachte regen.

Toen we hier in februari op bezoek waren, waren we verbaasd over de stilte en lege straten. Het was vreemd om ze zo te zien. Zelfs gratis parkeren was gemakkelijk te vinden, in de zomer is dat onmogelijk. Bijna alle winkels waren gesloten, omdat we honger kregen, vonden we op de een of andere manier een werkende. Het was een warme, zonnige dag. Maar er waren helemaal geen toeristen, ja, en we ontmoetten maar een paar plaatselijke bewoners. Nessebar leek uitgestorven, maar we bleven er alleen mee. De sfeer is totaal anders, niemand heeft de moeite om mooie foto’s te maken. En op het kerkhof, waar we per ongeluk hebben gekeken, is er sinds Kerstmis nog steeds een kerststal met de scène van de geboorte van Christus. Het was leuk, uit dergelijke details wordt voor mij de perceptie van de plek gevormd.

De volgende keer dat we in april naar Nessebar kwamen om het aan onze gast te laten zien. De stad herleefde zichtbaar onder de stralen van de lentezon, overal verscheen groen. De handel begon geleidelijk te intensiveren, maar we merkten naast ons maar een paar toeristen. Daarom toonden alle verkopers een verhoogde interesse in ons en belden ze ons op. Aan de andere kant ontdekten we deze keer onverwacht een prachtige wijnmakerij, waar we heerlijke wijnen van amandelen, rozen enz. Proefden. En we kochten een witte blend – gewoon super, ik raad het iedereen aan.

Ik weet zeker dat er meer dan eens een reden zal zijn om naar deze stad te gaan en ik kijk nu al uit naar een nieuwe ontmoeting met hem.

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html