Boek op zoek
Image default
Wijn

3 Masseria Borgo dei Trulli wijnweetjes

Wijnhuis Masseria Borgo dei Trulli staat bekend om zijn intrigerende en uitgesproken Italiaanse wijnen. Traditie, ambacht en authenticiteit staat in het hele proces centraal. Misschien heb je ooit een van deze wijnen geprobeerd zonder dat je het wist. Het kan geen kwaad om een aantal handige wijnweetjes paraat te hebben. Leuk om te weten en op een feestje kun je meteen je wijnkennis delen. 

Over het bijzondere wijnhuis Masseria Borgo dei Trulli kunnen we nog wel uren doorgaan. Daarom geven we je in dit blog 3 interessante wijnweetjes. 

  1. De naam Masseria Borgo dei Trulli is afkomstig van de klassieke, turfstenen masseria 

Weet je wat een masseria is? We kunnen dit het beste omschrijven als een boerderij of landhuis, gemaakt van turfsteen. Deze vind je niet overal in de wereld. Vooral in het zuiden van Italië, in de regio Puglia en Sicilië maken ze nog gebruik van de term masseria. Iedere Zuid-Italiaanse masseria is omringd door adembenemende wijngaarden. De keuze was ook makkelijk om juist hier fantastische wijnen te produceren. Het klimaat, de wijngaard en de omstandigheden zijn perfect voor een wijnmakerij. Zo is Masseria Borgo dei Trulli ontstaan. 

  1. Masseria Borgo dei Trulli combineert de toekomst met het verleden

Italië is een wijnland wat behoort tot de Oude Wijnwereld. Dat wil niet zeggen dat ze niet meegaan met de tijd. Masseria Borgo dei Trulli combineert het karakteristieke van de oude wijngaard met state of the art apparatuur. Je vraagt je misschien af hoe dat samengaat. De masseria is respectvol in de oude staat herstelt. Daarom is het wijnhuis ook voor toeristen een pareltje om te bezoeken. Door de oude masseria te integreren met de moderne wijnmakerij, realiseert Masseria Borgo dei Trulli de best mogelijke wijnen. 

  1. Unieke smaakbeleving door rijpingsmethode ‘appassimento‘

Een echt goede wijn ontstaat niet zomaar. Zo is veel kennis opgedaan van de omgeving en het terroir, om de beste kwaliteit te garanderen. Het start met het kiezen van de juiste rijpingsmethode. Daarom heeft Masseria Borgo dei Trulli hier uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Een van de methode die ze gebruiken is ‘appassimento’. Deze techniek van het rijpen van de druiven is niet alleen bekend bij Masseria Borgo dei Trulli, ook andere wijnboeren binnen de regio Veneto maken hier gebruik van. Zo passen ze deze rijpingstechniek toe bij de lekkerste Amarone en Recioto wijnen. 

Wat de rijpingsmethode inhoudt? Het wijnhuis zorgt dat iedere druif handmatig en met de grootste zorg wordt geoogst. Wanneer je de wijnranken ziet, weet je dat dit een enorme klus is. Toch is het de moeite absoluut waard. Bij het oogsten van de druiven houden ze er rekening mee dat er niet meer dan 5 kilogram in één krat gaat. Dit geeft de druiven voldoende ruimte om in de beluchte ruimtes te drogen bij een ideale temperatuur. De druiven verliezen op deze manier tot wel 40% van hun gewicht, omdat het vocht verdampt. De natuurlijke aroma’s in de druiven nemen toe. Bij iedere slok krijg je een maximale smaakbeleving.

Bij Masseria Borgo dei Trulli ben je aan het juiste adres voor de lekkerste wijnen met uiteenlopende smaakprofielen. Voor ieder wat wils. Het maakt niet uit voor welke wijn je gaat. Bij iedere fles, glas en slok proef je de beste kwaliteit.

 

https://www.vinify.nl/wijnhuis/masseria-borgo-dei-trulli